maanantai 23. helmikuuta 2015

Huovutettu soittorasia

Nämä ovat nyt sitten jo vuosia vuosia sitten valmistuneita tekeleitä opiskeluajoilta. Laitetaan nyt kuitenkin vähän jotain huovutettuakin välillä innostamaan itseä ja muita. On niin vähän tullut viime aikoina huovutettua yhtään mitään vaikka kovin mukavaa puuhaa onkin.

Soittorasiaan tarvittavat asiat:
  • soittorasian koneisto
  • viilipurkki
  • puukiekko, jossa on keskellä reikä (Kiekon halkaisija on sen viilipurkin suuaukkoa hiukan suurempi. Kiekon tulee olla oikean paksuinen ja reiän olla sen kokoinen, että soittorasian koneisto on mahdollista asentaa kiekon molemmin puolin niin, että koneisto jää sisälle ja "veivi" jää ulos)
  •  pitävää liimaa esim. ericeper
  • jyrsijäverkkoa
  • sivuleikkurit
  • huovutusneuloja (sekä hienompia että karkeampia)
  • valkoista huovutusvilla
  • huovutusalusta
  • värjättyjä huovutusvilloja, niitä värejä mitä tarvitset
  • mahdolliset nenät, silmät, viikset tms... (voi myös huovuttaa)
  • hirveen hyvät hermot ja kovasti innostusta ;)

Tämähän lähti siis liikeelle suunnittelusta. Piti vähän piirtää paperille mitä ajatteli tehdä, mikään taiteilijahan ei sitä varten tarvitse olla ;) hahmotelma riittää. Itse päätin tehdä tiikerin. Soittorasian soittimen koneistoja on mahdollista tilata esimerkiksi netistä tai kipaista askarteluliikkeestä (ainakin sinelli on joskus myynyt). Soittorasian pohjaksi voi itse tehdä esimerkiksi em. puukiekon tai vastaavan soittorasian pohjaksi käyvän pöyreän levyn, jossa on reikä.

Ensimmäisenä kiinnitetään soittorasian koneisto kiinni pohjalevyyn. Seuraavana liimataan viilipurkki kiinni levyyn niin päin, että soittorasian koneisto jää purkin sisälle. Viilipurkki muodostaa kaikukopan, jotta musiikki soi paremmin. Sitten annetaan liiman kuivua hyvin ennen seuraavaa vaihetta.

Liiman kuivuttua oteaan jyrsijäverkkoa ja muotoillaan siitä suunnilleen halutun mallinen hahmo. Jalat ja kädet kannattaa muotoilla joko verkosta erikseen tai vain huovuttaa ilman verkkoa. Itse tein vartalon ensin ja sitten jalat muotoilin erikseen. Kädet, korvat ja hännän tein ilman verkkoa. Verkon terävät piikit kannattaa yrittää tässä vaiheessa kääntää mahdollisimman hyvin sisäänpäin. Alapuolelle verkko kannattaa kääntää sen verran hyvin, että viilipurkki pysyy tukevasti verkon sisällä, mutta ei kuitenkaan "veivin" päälle. Verkkoa saa esimerkiksi rautakaupoista. Tämän luomuksen ulkonäköhän ei tässä vaiheessa kovin paljon vielä vakuuta :D

Nyt voi sitten aloittaa itse huovuttamisen. Soittorasia tehdään neulahuovuttamalla, sillä soittorasian koneisto ei veden kanssa huovuttamista kestä. Huovuttaessa täytyy olla tarkkana, kun huovuttaa hahmoa viilipurkin ja verkon kohdalta, ettei töki reikiä purkkiin tai ettei neula osu verkkoon. Ei kestä neula semmoista. Huovutusneulan käytössä on tärkeä olla tarkkana siitä että ei käännä yhtään neulaa sen ollessa työn sisällä. Neuloja on kahta erilaista: ns. karkeampia neuloja, joissa on siis syvemmät vaot neulan varressa sekä ns. hienompia neuloja joiden vaot eivät ole niin syvät. Karkeammat neulat ovat "isojen linjojen tekemiseen" ja hienommalla neulalla huovutetaan viimeisiä kerroksia. Hienommasta neulasta ei jää niin selkeitä neulanjälkiä näkyviin. Neuloja myydään askarteluliikkeissä sekä joissain isommissa kaupoissa (esim.prisma). Huovutusta on usein helpompi tehdä jonkin alustan, esim, superlonpalasen päällä jonka saa esim vanhasta patjasta. Tosin tätä soittorasiaa tehdessä pidin työtä aika paljon ihan kädessä.


Listassa lukee ihan rahan säästämiseksi valkoista huovutusvillaa. Yleensä värjäämättömät villat ovat edullisempia ja tuolta nuo alimmaiset kerroksethan eivät minnekään näy, eli niihin käy halvin huovutusvilla. Huovutusvillaa voi tilata netistä tai ostaa askarteluliikeestä. Ensimmäiset valkoiset kerrokset voi ottaa aika paksujakin kerroksia eikä niitä tarvitse tökkiä mitenkään kauhean jämäkäksi. Kun valkoisella on saatu suunnilleen haluttu muoto hahmoon, voi alkaa laittaa värillisiä kerroksia pikkuhiljaa. Värilliset kerrokset kannattaa sitten olla ohuempia ja tökkiä paremmin kiinni. Työn pohjapuolelle myös on hyvä laittaa villaa ainakin sen verran, että verkko peittyy kokonaan, Kuitenkin huomioiden, ettei villa pääse veivattaessa koneiston väliin.

Tämä on melko iso työ eikä mitenkään valmistu yhdessä päivässä. Mitä kovemman ja jämäkämmän työstä haluaa, sitä enemmän pitää tökkiä. Alkuun kannattaa tehdä suurpiirteisesti hahmo valmiiksi ja sitten vasta alkaa tehdä yksityiskohtia. Kaikki osat on hyvä laittaa kiinni todella huolella, etteivät mahdolliset pienet soittelijat saa niitä irti.

Usein tämmöisiin vasta matkan varrella muotuvat ne yksityiskohdat. Niin ainakin kävi itsellä. Jossain vaiheessa jo ajattelin etten tee raitoja lainkaan. Valmiiseen työhön lisäsin vielä viikset. En osaa sanoa mitä materiaalia lie ovat...



Loppujen lopuksi niin kovasti työstä innostuneena tein samalla tekniikalla kummitytölleni Hello kitty- soittorasian. Kovassa käytössä on ymmärtääkseni kisu ollut :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti